‘Bosvorming’ in Natuurpark Spoorzicht

Jan Willem Wertwijn van de werkgroep Stadsnatuurbeheer geeft een ochtendexcursie in Natuurpark Spoorzicht over bosvorming, “Van kruidlaag tot kruinlaag”. Duur 2 uur. Opgeven bij  natuurindiemen@gmail.com
Na opgave krijgt u de begintijd te horen.

We verzamelen bij de bushalte Station Diemen van lijn 44 richting Bijlmer Arena, bij het treinstation Diemen (dus niet Diemen Zuid). Hier alvast een voorproefje van het verhaal:
“Zoneren is een manier van kijken, maar het ook een beleving en een ervaring van het ruimtebeslag in de natuur. Verticale zonering (knollaag, kruidlaag, struiklaag, liaanlaag, kruinlaag)  en  horizontale zonering (berm, zoom, mantel, binnenbos) bepalen die manier van kijken. In het hier en nu, en in het verloop van de tijd (successie).In de stad ben je van die zonering je amper bewust, omdat het beheer die verstoort.

Boszoom en bosmantel worden gesnoeid om gevoelsmatig een park sociaal veiliger te maken.
Daarmee verdwijnt een groot deel van de natuurwaarde, want in zoom en mantel schuilt de grootste biodiversiteit.

Als zoom en mantel wel aanwezig zijn, dan lijkt het bos van buitenaf donker en onveilig. Tot je door zoom en mantel heen dringt, en in het bos onder oudere boomkruinen loopt. Eigenlijk is dat bos veel lichter dan je van buitenaf zou denken.

Berm, zoom en mantel schuiven in de tekening -zie Blaadje 19-2, blz. 12-https://amsterdam.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/42/2021/02/BLAADJE-19-02.pdf op van rechts naar links in de tijd, en het bos (het kruinenrijk) dijt uit. Successie herkennen is belangrijk omdat ook als de leefruimte is opgebruikt, de groei en groeirichting toch doorgaat in de tijd. Beheer grijpt vaak in omdat de berm (slootkant, weg, veld) vrij moet blijven, en daardoor rukt de mantel op tot in de zoom, en vormt zo een donkere, onprettig aanvoelende muur.

Het gevoel van sociale onveiligheid ontstaat dus vanzelf in de tijd, als direct gevolg van kortzichtig beheer. En de oplossing ervan is net zo kortzichtig als de oorzaak. Uiteindelijk resteert alleen de berm (het plantsoen) als ultieme veiligheid.”

Datum & tijd
za 21 augustus 2021 om 0:00
Vertrekplaats

Bushalte Station Diemen van lijn 44 richting Bijlmer Arena, bij het treinstation Diemen (dus niet Diemen Zuid).