Op 21 juni is de A10 voor een deel afgesloten, maar wij nemen de noordelijke route en die is niet afgesloten. Sloterdijk is goed bereikbaar met de trein en de metro en met sommige trams of bussen. Wij verwachten dus geen grote problemen.
Als we zijn aangekomen in de Gelderse Vallei, krijgen we, na eerst koffie te hebben genuttigd, een rondleiding door de Binnenveldse Hooilanden, door medewerkers van de Stichting Mooi Binnenveld.
Het Binnenveld is een gebied waar men tracht de vroegere hooilanden (voornamelijk blauwgrasland en dotterbloemhooiland) te herstellen door onder meer de voedselrijke bovenlaag af te plaggen en de waterhuishouding te herstellen. Dit is inmiddels als zeer geslaagd te beschouwen met als resultaat de terugkeer van veel weidevogels, waaronder naast Grutto en Tureluur, ook Watersnip, Zomertaling en Wulp. Qua flora, vooral ook veel typische blauwgrasland soorten, als Melkviooltje, Blauwe Zegge en Spaanse Ruiter.
Het hele verhaal rond het Binnenveld is te lezen op: https://mooibinnenveld.nl/wp-content/uploads/Binnenveldse-Hooilanden-achtergrond.pdf
Na ons bezoek aan de Binnenveldse Hooilanden gaan we naar de Groene Grens, een natuurgebied van ongeveer 50 hectare, tegen de bebouwde kom van Veenendaal aan. Eveneens vanuit particulier initiatief tot stand gekomen. In dit gebied komt van oudsher voedselarm, maar zeer kalkrijk kwelwater naar boven. Zo’n 15 jaar geleden is begonnen met het herstel van het gebied. Inmiddels is het met name floristisch zeer rijk.
Meer over de groene grens is hier te vinden: https://mooibinnenveld.nl/groene-grens/ . Er is ook een Webinar over gehouden, met interessante informatie hoe de ‘groene grens’ tot stand is gekomen en hoe het beheer is ingericht: https://mooibinnenveld.nl/webinar-12-maart-de-groene-grens-tussen-ede-en-veenendaal/
Vervolgens, brengen we hierna nog een bezoek aan de Blauwe Kamer bij Rhenen, op de grens van Gelderland en Utrecht. De Blauwe Kamer is een rivieroeverreservaat. De uiterwaarden hier zijn voor een deel afgegraven t.b.v. de baksteen- en zandindustrie. In de ontstane plassen zijn tegenwoordig kolonies Lepelaars en Aalscholvers. het is een zeer vogelrijk gebied. Langs de rijndijk (zomerdijk) broeden Bosrietzangers, die we hopelijk te zien en horen krijgen.
Het gebied wordt begraasd door Galloway runderen. De stieren maken hier kuilen om de koeien te imponeren. Die zogenaamde stierenkuilen zijn bijzonder rijk aan nestelende bijen en wespen, zoals we tijdens de voorexcursie hebben kunnen constateren.
Ter afsluiting brengen we een bezoek aan het pannenkoekenrestaurant, De Panoramahoeve. Hier kunnen we, voor eigen rekening, een pannenkoek, of iets anders, nuttigen.
Hierna aanvaarden we de terugreis en naar verwachting komen we rond 19:00 uur aan op Station Sloterdijk
Opgeven bij: excursies@amsterdam.knnv.nl
Uw opgave is geldig nadat u €35 overgemaakt heeft, of €40 als u geen lid bent, op rekeningnummer NL91 INGB 0003506096 t.n.v. Kon. ND Natuurhistorische ver. Afd. Amsterdam onder vermelding van ‘Busexcursie 21 juni´ en uw naam.