Daslookfiets-excursie in het Amsterdamse Bos o.l.v. Hein Koningen

In 2020 moesten we deze excursie afgelasten vanwege corona. Dit voorjaar proberen we het opnieuw. Daslook heeft zich de laatste decennia in het Amsterdamse Bos spectaculair uitgebreid. Oorspronkelijk groeide dit in het voorjaar rijk bloeiende, wilde inheemse bolgewas er alleen op het Vogeleiland, waar het was aangeplant. De toenmalige beheerder zaaide ook wel eens wat in de directe omgeving van deze toen prachtige, soortenrijke heemtuin. Van hier vond het zijn weg naar vele plekken in Het Bos. Daarbij zal het publiek wel een handje geholpen hebben, maar mogelijk zagen de beheerders van Het Bos de grote schoonheid van dit eenvoudige wilde bolgewas en zorgden voor de werkelijke, grootschaliger verspreiding.

Tegenwoordig vinden we daslook op vele plekken en dat is tijdens de bloeitijd ervan werkelijk schitterend. Sommige van die plekken zijn wel vele duizenden vierkanten meters van oppervlak. Vooral met invallend zonlicht door de nog vrijwel bladerloze boomkronen waan je je soms even in de hellingbossen van Zuid-Limburg. En dat onder de rook van Amsterdam en Amstelveen! We gaan met de fiets de rijkste en aantrekkelijkste plekken bezoeken.
We starten onze fietstocht om 10.30 uur bij de KNNV-iep bij het bezoekerscentrum ‘De Molshoop’, aan de kop van de Bosbaan, bij de hoofdingang van Het Bos. De KNNV-iep is gemakkelijk te herkennen omdat er een groene zitbank rondom is geplaatst. Duur van de fietstocht ca. 2 ½ uur.
Bij de hoofdingang va Het Bos bestaat de mogelijkheid een fiets te huren : aan de noordkant –direct achter de huizen van de Amstelveenseweg- staat wat verscholen onder de platanen het gebouwtje van fietsenverhuur ‘De Boshalte’, open vanaf 10.00 uur – tel. 020-6445473 / 06-81055091 – info@stichtingdeboshalte.nl – Bosbaanweg 1.
OV: bus RNet 347 en 357 (vanaf busstation Elandsgracht) en 357 en 358 (vanaf station Zuid), uitstappen halte ‘Amsterdamse Bos’, dat is even ten zuiden van de hoofdingang.

Datum & tijd
vr 12 mei 2023 om 10:30
Vertrekplaats

KNNV-iep bij het bezoekerscentrum ‘De Molshoop’, aan de kop van de Bosbaan, bij de hoofdingang van Het Bos