De Schellingwouderscheg door de ogen van het Scheggendier o.l.v Norbert Daemen

Floor Hallema nodigt ons uit om deel te nemen aan een  bijzondere expeditie op zaterdag 4 september door stadsnatuur van Amsterdam Noord: ‘de Schellingwouderscheg door de ogen van het Scheggendier!’

Floor zit behalve bij de KNNV ook bij “Groene Longen”, een vrijwillig bewonersinitiatief dat zich inzet voor behoud en bescherming waardevolle stadsnatuur in Amsterdam. Floor organiseert met subsidie van de gemeente gratis expedities door de stadsnatuur voor bewoners met experts om bewoners en andere geïnteresseerden meer te leren over natuur in de stad. 

De expeditie De Schellingwouderscheg door de ogen van het Scheggendier is echt iets voor mensen met al wat basis kennis/interesse over /in de natuur. Het wordt een bijzondere en leerzame expeditie waarin deelnemers leren over de ecologische verbindingen tussen groene delen (parken, bossen, waters) in Schellingwoude en Tuindorp Nieuwendam en deze ‘routes’ vanuit de ogen (behoefte) van bepaalde diersoorten te bekijken. 

Het Rietland is een van de groene schakels van de Schellingwouderscheg, het Noorderpark van de Noord Hollands Kanaalzone-scheg. En dan hebben we nog de Kadoelerscheg in Noord en alles is ecologisch verbonden met de Waterlandscheg. En tussen al de groene delen van de scheggen van Noord kruipen, vliegen, zwemmen, klimmen en zwermen prachtige diertjes. Wat zijn de ecologische verbindingen tussen de delen precies? Welke routes gebruiken verschillende diersoorten en waarom? En waar en waardoor komen ze hartstikke in de knel? En waarom is dat slecht voor de ecologie in de verschillende groene delen van Noord? En hoe kun je het oplossen?

Deze superleuke 4 uur durende ‘leer en doe cursus’ leidt langs de mooiste parels en de knelpunten van de Schellingwouderscheg en leert deelnemers creatief mee te denken vanuit het oogpunt van verschillende dieren. 

De expeditie wordt geleid door expert Norbert Daemen  (Arda natuur) die de natuur van deze groene long vorig jaar uitgebreid in kaart heeft gebracht in een ecologisch onderzoeksrapport. Hierbij kreeg hij veel waardevolle hulp van Sjarifah Meijerman (bekend van het tuinpark en lid van de KNNV)! 
Fiets mee! Laarzen aan en een flinke stapel boterhammen in rugzak! 
Opgeven is verplicht i.v.m. beperkt plek.

Datum & tijd
za 4 september 2021 van 13:00 tot 17:00
Vertrekplaats

Startpunt wordt meegedeeld na opgave van deelname