Fietsexcursie naar het Landje van Geijsel en de Ronde Hoep o.l.v. Jos Brouwer

Het landje van Geijsel is een plas-dras gebiedje bij Ouderkerk waar doortrekkende en terugkerende vogels neerstrijken om uit te rusten. In de tweede helft van maart zullen er onder andere heel veel van onze weidevogels te zien zijn, soms wel duizenden tegelijk. Sinds 2019 is het in handen van Landschap Noord-Holland en er staat een vogelkijkhut waar wij natuurlijk gebruik van gaan maken. Het Landje van Geijsel ligt bijna tegen de Ronde Hoep aan, waar de Boeren van Amstel melkveehouderij combineren met weidevogelbescherming.

Landschap Noord-Holland heeft ook een groot deel van de Ronde Hoep in bezit. Dit is een reservaat waar uitzonderlijk veel weidevogels broeden. Wij zullen er nog geen broedende vogels zien, maar in deze tijd zullen we zeker al teruggekeerde vogels zien die hun territorium aan het verkennen of bemachtigen zijn of die het al aan het verdedigen zijn tegen concurrenten en mogelijk zien we ook al wat baltsgedrag.

Deels in dit reservaat, deels elders in de Ronde Hoep is een vossenraster geplaatst. Na de lunchpauze gaan wij op bezoek bij een van melkveehouders van de Boeren van Amstel en daarna bij de beheerder van het vossenraster. Wij gaan hun verhalen horen en we kunnen onze vragen stellen. Het belooft een interessante dag te worden!

We verwachten niet eerder dan 16.00 terug te zijn bij ons verzamelpunt in Amsterdam Oost. Wie wil kan eten en drinken meenemen, maar omdat het nog wel koud kan zijn zullen we onderweg ook een lunchpauze in een horecagelegenheid houden. Er kunnen maximaal 15 mensen mee. Bij slecht weer kan de excursie verzet worden.

Datum & tijd
za 19 maart 2022 van 9:00 tot 16:00
Vertrekplaats

De verzamelplaats wordt bekend gemaakt na opgave.