Streepexcursie HNS 131-496 Monnickendam o.l.v. Peter Wetzels

Er gaan veel bussen vanaf metrohalte Noord en van Amsterdam Central Station. Vanaf de halte Nieuwpoortslaan is het 7 minuten lopen. Er is een grote parkeerplaats tegenover Pierebaan 3.

Na het middaguur een koffie/thee en toiletteer pauze op een van de vele terrassen in het zeventiende-eeuwse centrum.

Tot de pauze is er ruimte om vragen te stellen en te oefenen met determineren. Het tempo wordt erop aangepast. Na de pauze gaat het tempo omhoog om voldoende waarnemingen te krijgen. Het einde van de excursie zal ongeveer om 16.00 uur zijn.

Bij deze excursie leggen we alle soorten vast (strepen) in een app (VERA), die in een vierkante kilometer gevonden worden. HNS staat voor Het Nieuwe Strepen. Dit is een methodiek waarbij het doel is om trendanalyse te doen. Dit wil zeggen dat Floron en het CBS uitzoeken of soorten toe- dan wel afnemen. Een belangrijk onderzoek in het kader van de klimaatopwarming. Voor deze trendanalyse worden geselecteerde hokken ongeveer elke 5 jaar opnieuw geïnventariseerd. In 2018 zijn we hier ook al geweest. We hebben toen 269 soorten gevonden.

De streepexcursie is ook voor beginners. De excursies zijn een goede gelegenheid om de veldkennis te vergroten en ervaringen uit te wisselen. Een grote plantenkennis wordt niet gevraagd, maar wel de bereidheid om met een flora te (leren) hanteren. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn en een lijst van de vorige excursie in 2018

Contact en aanmelding floronamsterdam@gmail.com Tijdens de excursie: 06-44558870.

Datum & tijd
zo 16 juli 2023 van 10:30 tot 16:00
Vertrekplaats

Verzamelpunt voor de apotheek Pierebaan 1, Monnickendam