Doe mee met het Eerste Grote Glimwormenonderzoek

30 juni – 30 augustus 2022 / Vliegenbos en Rietland in Amsterdam-Noord

Leven er echt glimwormen in het Vliegenbos?

Twee jaar terug werd bij toeval een kleine kolonie glimwormen (familie van de vuurvlieg) gevonden in het Vliegenbos. Dat was wereldnieuws, want de glimworm is een zeldzaam dier dat in Nederland weinig voorkomt en bovendien in steeds mindere mate. Oorzaken zijn lichtvervuiling en verdroging van de bodem. De grootste kolonies zitten in Zuid-Nederland, maar de levende lichtjes hebben zich dus ook in Amsterdam verspreid.

Wat zijn glimwormen? Het is eigenlijk geen worm, en ook geen (vuur)vlieg, maar een klein bruin kevertje. Het vrouwtje heeft lichtbanden in haar achterlijf, die ze gebruikt om een mannetje te lokken. Om het licht te presenteren draait ze haar achterlijf spiraalvormig naar boven. Als er niet snel een mannetje komt opdagen tilt ze haar achterlijf hoger op en wiegt het langzaam heen en weer. Niet voor niets worden deze kevers ook wel ‘gloeikonten’ en ‘glimmende draaikonten’ genoemd. 

Deze zomer, van eind juni tot eind augustus, doen we een eerste onderzoek om meer te leren over de aanwezigheid en verspreiding van deze zeldzame stadgenoot. Elke vrijdag na de schemer wordt er een ronde gemaakt: meld je aan en zoek mee.

Ecoloog Emiel van Loon schreef speciaal voor het Vliegenbos een onderzoekshandleiding: waar moet je op letten, waar en wanneer vind je ze, en hoe geef je je waarnemingen door? Marjolijn van Heemstra schreef een audioverhaal over glimwormen dat je kunt luisteren tijdens je zoektocht. 

Meld je aan via nachtwacht@marjolijnvanheemstra.nl en ontvang de onderzoekshandleiding en de link naar het audioverhaal.

Als je niet aan de officiële telling mee wil doen maar de komende maanden wel een glimworm treft in het Vliegenbos of het Rietland, laat het ons dan weten!

Kun je niet op vrijdagen maar wil je wel mee zoeken? Mail ons dan ook. 

Veel groeten, Floor Hallema, Joost Janmaat & Marjolijn van Heemstra.