Mossenwerkgroep

Mossen en korstmossen worden vaak over het hoofd gezien. Dat is niet gek, want ze zijn meestal klein en onopvallend. Totdat je er eens goed naar kijkt, met een loep of zelfs met de microscoop. Dan gaat er een wereld van prachtige vormen, structuren en kleuren voor je open! Mossen zijn klein plantjes zonder vaatstelsels, ze kunnen niet actief water transporteren. Korstmossen zijn echter een symbiose tussen een schimmel en een soort alg. De schimmel zorgt voor structuur en opname van voedingsstoffen, de alg creëert suikers door fotosynthese.

Amsterdam is onder andere door haar vele (oude) bomen, waarvan veel Iepen, muurtjes en parken bijzonder geschikt voor mossen en korstmossen. Gek genoeg geldt in ieder geval voor mossen, dat de stad slechts weinig is onderzocht. Na een aantal wandelingen heb ik dan ook al kunnen vaststellen dat er nog veel (speciaals) valt te ontdekken!

Zelf ben ik met name bezig met mossen, maar veel mensen houden zich ook (of uitsluitend) bezig met korstmossen. Vaak worden deze eigenlijk totaal verschillende groepen samen bestudeerd en geïnventariseerd. Dat is met name omdat ze op vergelijkbare plekken vaak samen voorkomen. Deze werkgroep zal zich richten op beide groepen, om zoveel mogelijk mensen bij elkaar te brengen en van elkaar te kunnen leren.

Het doel van de werkgroep is meervoudig en hangt af van hoe de leden die graag ingevuld zien. In ieder geval hoop ik met de groep:

  • Samen onze kennis te vergroten en te genieten van de schoonheid van mossen en korstmossen.
  • Bij te dragen aan het verspreidingsbeeld door systematisch kilometerhokken te inventariseren.
  • Een plek te creëren waar zowel mensen met meer als minder ervaring welkom zijn.

en om dit te bereiken:

  • Regelmatig (twee- of driewekelijks) een dagdeel samen een plek te bezoeken en daar de mossen en korstmossen in kaart te brengen. De meest actieve periode zal rond de wintermaanden liggen (ongeveer van oktober tot april), maar daarbuiten kunnen ook excursies georganiseerd worden. 
  • Als daar animo voor is, op De Nieuwe Ooster in de blokhut op maandagen een determinatieavond te houden, waar we met microscopen en literatuur beter naar verzameld materiaal kunnen kijken.

Je kan je aanmelden door te mailen naar onderstaand adres. Stuur ook gerust een mail met vragen, opmerkingen of suggesties.

Floris van Rhijn

florisvanrhijn@gmail.com