Algemene 25ste inventarisatiedag Diemerpark o.l.v. Geert Timmermans & Edo Goverse

Op 15 juni gaan we voor de 25ste keer met leden uit de verschillende KNNV-werkgroepen een gebied in de buurt van Amsterdam inventariseren op flora en fauna. Alle KNNV-leden zijn uiteraard van harte welkom en kunnen op deze manier kennis maken met de verschillende werkgroepen. Geïnventariseerd wordt het Diemerpark waar deze algemene inventarisatie 25 jaar geleden is gestart.

Het Diemerpark, park met de hoogste biodiversiteit

Het Diemerpark is ongeveer 90 ha groot en de ARK-zone maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het grootste deel van het park heeft de beschermingsstatus ‘struingebied’, dit is wild ogend gebied, met voor Amsterdam zeldzame soorten fauna en flora. Het Diemerpark is het park met de hoogste biodiversiteit van alle Amsterdamse parken. Er broeden ongeveer 60 soorten vogels, waaronder het hoogste aantal Rode Lijst-soorten van Amsterdam zoals nachtegaal, spotvogel, koekoek, torenvalk, kneu, snor en matkop. (zie: https://maps.amsterdam.nl/vogelatlas/) Het is ook een hotspot voor de ringslang en de rugstreeppad. Verder leeft de vos en hermelijn er en groeien er diverse soorten orchideeën, zoals rietorchis, moeraswespenorchis en bijenorchis. Maar het Diemerpark is ook belangrijk voor wilde bijen (zie: https://maps.amsterdam.nl/bijen/) en vele soorten vleermuizen (zie: https://maps.amsterdam.nl/vleermuizen/).

De inventarisatie start zaterdag om 10.00 uur en staat open voor alle leden. Aan de verschillende werkgroepen zal expertise en medewerking worden gevraagd. Het terrein kan nat zijn! Brood, laarzen en drinken meenemen. Wij verzamelen bij de Nesciobrug (zijde Diemerpark).

Nachtvlinderinventarisatie is onderdeel van de inventarisatie

Als onderdeel van de inventarisatie wordt op vrijdagnacht 14 juni tussen 22.30-2.00 uur, als het niet langdurig regent, een nachtvlinderinventarisatie met lamp en laken gehouden. Het laken wordt geplaatst aan het Thijs Hendriksenpad (https://maps.app.goo.gl/pPBHvSQ79hXE7Tah9). Deze nachtinventarisatie wordt gecombineerd met de inventariseren van vleermuizen. Met de fiets en een batdetector wordt een aantal locaties in het Diemerpark bezocht. Startpunt van de vleermuisexcursie is gelijk aan de nachtvlinderinventarisatie.

Datum & tijd
za 15 juni 2024 om 10:00
Vertrekplaats

Nesciobrug (zijde Diemerpark)
Amsterdam