Weidevogelexcursie Marken o.l.v. Jos Brouwer

Vorig jaar hebben we de weidevogelexcursie naar Marken op 21 mei gehouden. Nu zijn we een maand eerder en ziet het er heel anders uit in de wei. De eerste kievitskuikens (kievit = ‘kieft’ op z’n Waterlands) worden in de tweede helft van april verwacht. De grutto’s (‘grutters’) zijn bijna zo ver. Met veel geluk zullen we ook de eerste gruttokuikens zien, maar we zullen de volwassen grutto’s eerder op het nest zien zitten. We zullen zeker ook scholeksters (‘bonte pieten’) zien, maar waarschijnlijk niet op hun nesten, want ze houden niet van pottenkijkers en ze zijn meesters in het misleiden. De tureluurs zullen we zeker ook zien, maar hun nesten zijn verborgen onder het hoge gras zodat je ze daardoor niet ziet. We zullen ook kijken naar het gedrag van de weidevogels: balts, voedsel zoeken, grensconflicten, hoe ze van en naar het nest gaan en waaraan je kan zien dat ze jongen hebben. Behalve deze ‘klassieke’ weidevogels zijn er in het gebied onder andere aalscholvers, lepelaars, leeuweriken, grote zilverreigers en verschillende soorten eenden te zien en wellicht een bruine kiekendief.
Naar verwachting zijn we om 12.30 uur terug in Marken-Haven, waar we nog wat kunnen drinken in de plaatselijke horeca.
We verzamelen om negen uur bij de bushalte Marken Centrum. Daar is ook een parkeerplaats vlakbij. Om 9.15 uur gaan we op pad. OV: Metro 52 vertrek 08.33 uur Centraal station >> aankomst Metrostation Noord: 09.37 uur EBS bus 111  vertrek 08.42 uur Perron 3 Metrostation Noord >> aankomst Marken 09.02 uur. Controleert u deze tijden s.v.p., want ze kunnen nog veranderen.
Als u met de fiets komt geeft u zich per mail op bij Gerard Schuitemaker: gangbaar-37@hetnet.nl; telefoon voor zaterdagochtend: 06-82206607. Met de fiets vertrekken we om 07.30 uur vanaf de Insulindeweg aan het begin van de Schellingwouderbrug.
Als u met OV of auto komt: Graag aanmelden bij Jos: j.brouwer36@upcmail.nl tel. 06-15318032
Bij slecht weer wordt deze excursie verplaatst naar zaterdag 4 mei, zelfde tijden. Dit zal dan op de website vermeld worden uiterlijk vrijdag 19 april om 20.00 uur.

Datum & tijd
za 20 april 2024 om 9:15
Vertrekplaats

Bushalte Marken Centrum