Weidevogelexcursie Marken o.l.v. Jos Brouwer

Half april begint het weidevogelseizoen op stoom te komen. De eerste kievitskuikens komen rond die tijd uit het ei, de grutto’s zijn aan het broeden en de tureluurs en scholeksters beginnen daarmee. Dit betekent dat we een veelheid van gedragingen van onze weidevogels kunnen gaan zien: nestbouw, hoe vogels op hun nest zitten, hun nest benaderen en verlaten (stiekem), grensconflicten tussen mannetjes die hun territorium willen afbakenen, alerte vogels die kuikens of nest beschermen, balts en voedselzoekend. Ook hier geldt : ‘je ziet het pas als je het doorhebt’.

Behalve de bekende weidevogels kunnen we ook leeuweriken verwachten, gele kwikstaarten, watersnippen, grote zilverreigers, verschillende soorten eenden en soorten waar de weidevogelbeschermers het minder mee op hebben zoals zwarte kraaien en blauwe reigers. Het fijne van Marken is dat we de vogels goed vanaf de dijk kunnen zien zonder ze te verstoren.

Om 9.15 uur gaan we lopen vanaf de bushalte Centrum Marken.

Op het moment van dit schrijven vertrekt er om 8.42 bus 315 richting Marken-Monnickendam vanaf station Noord in Amsterdam. Deze komt om 9.08 aan op Centrum Marken.

Controleer deze gegevens want ze kunnen ondertussen veranderd zijn.

Voor mensen die op de fiets willen komen: om 7.30 uur verzamelen bij de kruising Insulindeweg x Zeeburgerdijk, vlak voor de eindhalte van lijn 3 bij het zwembad. Als u wilt gaan fietsen geeft u zich op bij Gerard Schuitemaker : gangbaar-37@hetnet.nl. Telefoon voor zondagochtend: 06.82206607.

Naar verwachting zijn we rond 12.00 uur (misschien iets eerder) in Marken-Haven, waar we eventueel een kopje koffie/thee kunnen nuttigen.

Het is een driekwartdag-excursie dus neem je eigen brood en drinken mee.

Datum & tijd
zo 16 april 2023 om 9:15
Vertrekplaats

Bushalte Centrum Marken

Contact

06-82206607