Paddenstoelenwerkgroep

We ontdekken de wereld die verscholen ligt in het rijk van de paddenstoelen. Dat het een veelvormige wereld betreft blijkt al heel snel uit de enorme variatie aan oplossingen die de ‘schimmels’ hebben ontwikkeld om bijvoorbeeld hun sporen vrij te laten of om hun weefsel en vruchtlichamen op te bouwen.

In de werkgroep bekijken we samen de zelf meegenomen paddenstoelen en proberen we ze op naam te brengen (determineren). Hiervoor zijn een loep en veldgidsen nodig.

We komen bij elkaar in de blokhut van DNO (De Nieuwe Oosterbegraafplaats), Kruislaan 126,  met uitzondering van een korte zomerpauze en een winterpauze. In een droge (zomer)periode en bij langdurige vorst is het aanbod geringer zodat we in deze periode bijvoorbeeld naar korst- of mestzwammen kijken.
We komen om de twee weken (in de oneven weken) ’s avonds om 19.30 bij elkaar.
De werkgroep staat open voor in paddenstoelen geïnteresseerden van elk niveau, dus ook beginners.

Sommige soorten zijn enkel met behulp van een microscoop nauwkeurig tot op de soort op naam te brengen. Dan worden bijvoorbeeld de sporen en andere kenmerkende eigenschappen gemeten. Wie ervaring heeft met de microscoop kan daarmee zelfstandig aan de slag. Diegenen, die geïnteresseerd zijn in microscopie kunnen van anderen leren, hoe ze een preparaat maken. Er zijn een eenvoudige leenmicroscopen en determinatieboeken met sleutels en afbeeldingen aanwezig. Sinds kort hebben we een aparte groep gestart voor paddenstoelenmicroscopie. Die komt op het thuisadres van Christiane Baethcke bij elkaar op woensdagavond.

De excursieverslagen van deze werkgroep zijn te vinden in de kennisbank

Wie belangstelling heeft voor de Paddenstoelenwerkgroep kan voor meer informatie terecht bij:
Christiane Baethcke
e: baethcke@solcon.nl
t: 06-13580780